{ "title": "Siyatik", "image": "https://www.siyatik.gen.tr/images/siyatik.jpg", "date": "19.01.2024 02:54:22", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Siyatik, İnsan vücudunda bel kemiğinin alt kısımlarından bacak arka yüzleri bölümlerine uzanan siyatik sinirlerin olduğu bölgelerde oluşan ağrılara siyatik hastalığı denir. Bu bölgelerdeki ağrılar çoğunlukla yavaş başlar ve zaman ilerledikçe çoğalır. Bazı durumlarda bir anda şiddetli bir şekilde ortaya çıkar ve yavaş yavaş azalır. Öksürme, hapşırma ve ani hareketler gibi durumlarda siyatik ağrılarının şiddeti çoğalır. Siyatik hastalığının nedenii olarak omurgada ortaya çıkan problemler gösterilir. Omurga üzerindeki kıkırdak doku zarar gördüğünde disk denilen yapılar yerlerinden çıkar ve diz kapağında iltihap oluşturarak siyatik ağrısına sebep olur.

Siyatik Ağrısı

Siyatik ağrısı şikâyeti olan hastaların öncelikle bel bölgelerini ve bacaklarını yormamaları ve sık sık dinlendirmeleri çok önemlidir. Ayrıca doğumlarda ve spor kazalarında meydana gelen birtakım ağrılar siyatik ağrılarına benzeyebilir ve bu tür ağrıların siyatik ağrıları ile karıştırılmaması gerekir. Ağrılar bacaklardan yukarı doğru çıkıp bel bölgesine kadar ulaşmışsa en şiddetli haline gelmiş demektir. Siyatik şikâyeti olan hastaların fazla çalışması ve yük kaldırması ağrıyı daha da arttır. Yan dönerek yatmak ve bacağın ağırlığını başka yöne vermek ağrıyı hafifletebilir ancak kalıcı bir çözüm olmayacaktır.

Teşhisi koyulan hastanın iyileşme sürecinin en önemli kısmını fizik tedavi dönemi oluşturmaktadır. Fizik tedavi ile dinlenme sürelerini uzatmak, yorucu hareketlerden kaçınmak ve ağrıyı durdurmaya yarayan birtakım ilaçlar kullanmak da tedaviye katkı sağlayacaktır. Genellikle masaj, hidroterapi ve ışınsal terapi fizik tedavide en çok kullanılan yöntemler arasındadır.

Hastaların bazıları hekime bel fıtığı şikâyeti ile gelmektedir. Elbette sorunun siyatik sinirlerden kaynaklandığını hekimler kolayca anlayabilmektedir. Ağrı şikâyeti olan hasta düz bir zeminin üzerine sırt üstü yatırılır ardından bacağını kaldırması istenir. Hasta bacağını yukarı kaldırırken bacağın arka yüzünde rahatsız edecek şekilde bir ağrı hissediyorsa kolayca siyatik teşhisi konulur.

Omurga bölgesinde ortaya çıkan sorunlarla birlikte siyatik ağrıların birçok farklı sebepleri de vardır. Yapılan araştırmalara göre doğumdan sonra meydana gelen sorunların, iç organ rahatsızlıklarının, omurda tümörünün, kullanılan sinir ilaçlarının, yanlış kırık çıkık düzeltme yöntemlerinin, bel fıtığının ve şeker hastalığının neden olduğu görülmüştür.

Ayrıca siyatik tedavisi için, sıcak banyolar ve kaplıca suları önerilmektedir. Doktor kontrolünde hastalığın tam sebebinin bulunup tedaviye ondan sonra başlamak, gerekli olan bir kısım ilaçların kullanılması ya da kullanılan bazı ilaçların kesilerek, kasların güçlendirilmesi ve iyi bir dinlenme tedavi için en uygun yöntemler arasındadır. Hekimler siyatik ağrılarının tedavisinde hastaların günde 3 defa yorulana dek mekik çekmelerini ve bel kaslarını güçlendirmelerini tavsiye etmektedir.
" } ] }