{ "title": "Siyatik Ameliyatı", "image": "https://www.siyatik.gen.tr/images/siyatik-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 02:12:25", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Siyatik Ameliyatı, Siyatik vücutta bulunan bir sinirin ismidir. Sinirin vücutta geçtiği bölgelerde hissettirdiği ağrıya siyatik ağrısı denir. Siyatik ağrısı sırtın alt bölgesinden kalça ve bacaklardan aşağı doğru inen sinirler doğrultusunda ortaya çıkan ağrılardır. Siyatik karakteristik olarak vücudun tek bölümünü etkiler. Omurgada fıtıklaşmış olan diskin veya kemiğin sinirleri sıkıştırması sonucu ortaya çıkan ağrılardır. Bu vücutta inflamasyona ve bacak uyuşmalarına neden olur. Bazı siyatik ağrıları çok çeşitli olabilir. Bu durumları birkaç haftalık konservatif tedavi ile şikâyetleri önleyebiliriz.

Siyatik Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Siyatik ağrısı yaşayan insanlar genellikle belinden ayaklarına kadar uzanan ağrılar hissedebilirler ve gövdeden topuklara kadar çekilme hissi duyabilirler. Bu ağrılar siyatik ağrılarını tarif eder. Bel fıtığı hastası olan kişiler genellikle ağrılarının tüm vücuda yayıldığını söylerler. Siyatik ağrıları omurgadan gelir, kalça ve bacakların arka kısımlarına doğru yoğun olarak görülür. Belin alt kısmı, kalça, uyluk ve baldırlar ağrıların yoğun olarak görüldüğü yerlerdir. Siyatik ağrıları hafif olabileceği gibi çok şiddetli ve dayanılamayacak kadar yoğun olabilir. Ayrıca elektrik çarpması gibi sarsıntılar şeklinde de görülebilir. Siyatik ağrılarının belirtileri çoğunlukla vücudun tek bir bölgesinde görülür. Siyatik ağrıları bazı hastalarda karıncalanma, ayakta uyuşma, kas zayıflığı şeklinde görülebilir. Siyatik ağrısı, bacağın bir bölümünde ağrı; diğer bir bölümünde ise uyuşukluk şeklinde de görülebilmektedir.

Siyatik Hastalığı Neden Oluşur?

Siyatik sinirler, çoğunlukla omurgalar üzerindeki kemiklerin aşırı büyümesi sonucunda sinirlere baskı yapması veya omuzdaki bir fıtıktan dolayı oluşabilir. Siyatik hastalığını ağır yük taşımak zorunda kalmak tetikleyebilmektedir. Obezite de aynı zamanda siyatik ağrılarına neden olabilir. Ayrıca uzun süreli oturma, sedanter hayat tarzı olan ve çok oturan insanlar da aktif olan insanlardan daha çok siyatik ağrıları görülür. Yaşlılığa bağlı gelişen bel fıtıkları, kemik çıkıntıları, omurga değişiklikleri de siyatik ağrılarının nedenlerindendir.

Siyatik Hastalığının Komplikasyonları

Bazı hastalar tedavi görmeden siyatik hastalığından kurtulurken, bazı hastalar da ise kalıcı sinir hasarlarına sebep olabilir. Bacaklarda his kaybı, bacaklarda güç kaybı, bağırsakta ve mesanede fonksiyon kaybı gibi durumlarda doktora gidip tıbbi yardım alınmalıdır.

Siyatik Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Muayene esnasında kas gücü ve refleksler kontrol edilerek, ayak parmakları, topuklar üzerinde durma, çömelme gibi hareketler yapılarak refleksler kontrol edilebilir. Siyatik tedavisinde ilaç tedavisi yapılmalıdır.

Siyatik Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Hastanın akut ağrıları geçtikten sonra fizyoterapist yaraların tekrarlanmasını önlemek için bir rehabilitasyon programı oluşturacaktır. Bu programın içeriği çoğunlukla duruşun düzeltilmesi sırt kaslarının güçlenmesi ve desteklenmesine dayalıdır. Kortikosteroid gerek görülen durumlarda fizyoterapist ilgili olan sinir doku çevresine kortikosteroid ilaç enjeksiyonu uygulayabilir. Kortikosteroid ilaçlar genellikle birkaç ay içinde etkisini gösterecektir. Siyatik ameliyatı yöntemine çoğunlukla sıkıştırılmış olan sinirin ciddi miktarda güçsüzlüğe sebep olduğu ve rahatsızlığın zaman içerisinde kötüleşmesi gibi durumlarda başvurulur. Siyatik ameliyatı ile sinirlere baskı yapmış olan kemik çıkıntısı veya disk kayması tedavi edilir.
" } ] }